
BAHAN-BAHAN
500gm mihun | direndam dengan air dan sedikit serbuk kunyit
500gm tulang lembu
1 bunjut rempah sup tulang
Minyak untuk menumis secukupnya
Air untuk merebus secukupnya
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1sm halia
1 sudu teh lada hitam
REMPAH EMPAT SEKAWAN
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 butir buah pelaga
3 butir bunga cengkih
BAHAN HIAS ( DIHIRIS):
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun sup
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis rempah empat sekawan, sup bunjut dan bahan kisar sehingga naik bau dan sedikit garing.
2. Tuangkan air secukupnya dan masukkan tulang lembu. Kacau dan didih sehingga masak. Perasakan dengan garam secukup rasa.
3. Hidangkan mihun bersama sup yang baru dimasak. Hiaskan juga dengan bahan hias.
credit=laman web resepi mee dan pasta
No comments:
Post a Comment